Спорт

Цікаві факти про велосипеди, які ви могли не знати

on . Posted in Спорт

1 copyВелосипед має довгу історію. За цей час накопичилось чимало цікавих фактів, пов’язаних із цим засобом пересування. З деякими з них пропонуємо ознайомитися.

Яке місце займає велосипед у житті фінів

Велосипеди у Фінляндії — затребуваний різновид транспорту серед туристів і місцевих жителів. За статистикою, регулярно їх використовують 3,25 млн осіб. Частка байків становить близько 9% усіх поїздок. Велодоріжки експлуатуються навіть під час снігопаду.

Дім на колесах для велосипеда

Компактний будинок створив фінський винахідних Урпо Мерранмаа. Всередині є все необхідне, що може знадобитися для життя на природі. Вартість конструкції стартує від 6 720 доларів. Базова версія включає ліжко, столову, місце для зберігання речей, невеликий холодильник.

У 2022 році Урпо підписав контракт із фірмою FCVC. Це дало можливість розпочати серійне виробництво таких будинків.

Хто частіше користується велосипедом

За статистикою, англійці, які живуть у достатку, використовують двоколісний засіб пересування вдвічі частіше, ніж ті, хто живе небагато. Останні більше пересуваються на авто або громадському транспорті.

В Україні також усе частіше можна зустріти людей різного віку та статі, які користуються байками. Якщо ви теж вирішили пересісти на альтернативний різновид транспорту, зверніть увагу на велосипед Azimut. Виробник пропонує дитячі, жіночі й чоловічі моделі для поїздок містом, бездоріжжям і навіть у середовищі, близькому до екстремального.

Їзда на велосипеді знижує ризик захворювань серця

Згідно з дослідженнями British Heart Foundation, якби люди піклувалися про власну фізичну форму, можна було б уникнути близько 10 тисяч серцевих нападів на рік. Для зниження ризику виникнення проблем із судинами або серцем достатньо проїжджати лише 30 км на тиждень.

Велопрогулянки гарантують покращення настрою

Навіть якщо стан людини пригнічений, уже через кілька подоланих кілометрів її настрій змінюється. Вона починає посміхатися сонцю, вітру й навіть незнайомим перехожим. Це відбувається завдяки вивільненню ендорфінів — природних гормонів щастя.

Поїздки на байку сприяють схудненню

За дослідженнями, проведеними Outdoor Foundation у 2010 році, за перший рік поїздок на роботу на велосипеді середньостатистична людина здатна скинути приблизно 5,5 кг ваги.

Як виглядав перший прототип велосипеда

Механізм, який запатентував у 1818 році німецький барон Карл фон Дрез, мав дерев’яну раму, металеві кермо й колеса. Під час поїздок на ньому потрібно було відштовхуватися від дорожного полотна ногами.

Яка велогонка найстаріша в історії

Протяжність траси марафону Париж — Брест — Париж становить 1 200 км. Ця велогонка вважається найскладнішою і найстаршою.

Скільки коштує найдорожчий засіб пересування

Велосипеди, покриті 600 кристалами Сваровські і 24-каратним золотом, були випущені всього в 10 примірниках компанією Aurumania. Їхня вартість становить 100 тисяч доларів.

Отже, велосипед — це транспортний засіб із цікавою історією, який не лише допоможе дістатися місця призначення, але й покращить настрій та укріпить здоров’я.

Познавательно

В порту Котки (Финляндия) пришвартован самый старый в мире ледокол — знаменитый ледокол-музей "Тармо", построенный в Англии в 1907 году. Ледокол участвовал в первой мировой войне в составе Балтийского флота, в 1918 году был захвачен белофиннами.