Збаразький замок на Тернопільщині

on . Posted in Туризм и отдых

Збаразький замок на ТернопільщиніВ Україні багато цікавих історичних пам'яток, які цікавлять туристів на Тернопільщині є одним з регіонів, де їхня кількість дійсно вражає.

Наприклад, на Замковій горі гордовито височить Збаразький замок на Тернопільщині, який був свідком багатьох визначних подій української історії та від якого сьогодні дійсно хочеться затамувати подих.

На жаль, це не оригінальна споруда, а відновлена на основі інформації про те, якими були оборонні споруди того часу, оскільки замок не зберігся, як не збереглося і вірогідних свідоцтв про те, як саме він виглядав. Але все одно в цих місцях відбувалися події. про які ніяк не можна забувати - так, в облозі Збаразький замок тримав сам Богдан Хмельницький. Для поціновувачів історичних романів на Мандрівочка не буде відкриттям те, що Збараж фігурував у романі Генріка Сенкевича “Вогнем та мечем”, але навіть ще й надто - саме в ньому знімався й фільм по цій книзі.

Що потрібно подивитися у Збаразькому замку

Є кілька речей. які тут потрібно зробити обов'язково:

  • прогулятися парком, який оточує замок - там можна не лише помилуватися красою природи, але й
  • побачити різноманітні скульптури як з каменю, так і з дерева;
  • пройтися монументальним та величним мостом, який просто неможливо не сфотографувати;
  • заглянути у внутрішній дворик. який веде до різних приміщень. частина з яких зачинена, а частина використовується як зали для проведення різноманітних виставок.

Головна будівля збаразького замку - це, можна сказати, одна велика виставка, при цьому дуже цікава. На жаль, переважна більшість експонатів ніякого відношення до історії самого замку немає, але від цього не стає менш цікавою.

В замку є зала з різноманітною зброєю, а також підземелля зі знаряддями тортур. Подивитися можна ще багато цікавого - керамічні роботи, народні ремесла та багато іншого.

Історія Збаразького замку

Як і багато інших українських замкових споруд, ця була збудована на замовлення поляка - ним був Кшиштоф Збаразький. Але славетна історія місця починається ще з 1211 року, причому першу фортецю будували з дерева, у 1383 році - вже з каменю, причому її двічі руйнували під час татарського нашестя.

Пан Збаразький вже у 17 сторіччі замовив в самої Італії архітектора Вінченцо Скамоцці, який керував будівництвом настільки довго. що встиг померти не лише Кшиштоф, але і його брат Юрій, який продовжував його справу. Після нього справу завершують вже Вишневецькі - і в цілому будівництво Збаразького замку тривало понад десять років.

Вишневецькі вирішили також укріпити споруду та зрештою зробили з замку місце. де можна було сміливо пересидіти облогу. Це їм знадобилося в 1648 році, коли Богдан Хмельницький стояв під стінами замку майже два місяці - і вже спричинив багато руйнувань і мало не ввійшов у ворота, але було несподівано підписано мирний договір.

Збаразький замок захоплювали турки та гайдамаки, його руйнували та палили, тож до нашого часу від нього дійсно майже нічого не лишилося. Але він був відновлений та перероблений, сьогодні тут проводять не лише екскурсії, але й різноманітні цікаві заходи. Дійсно. подивитися в замку є на що, тож приїзд сюди є цікавим досвідом для туристів.

Познавательно

Санта-Клаус, по-фински Joulupukki, действительно живет в Лапландии, в Корватунтури, где у него есть свой офис и почта, которые работают круглый год. У него даже есть финский паспорт. Где в графе "Год рождения» написано: "Давным давно"